Kom godt i gang

Loddekolber kommer i et væld af prisklasser. Fra de helt billige modeller fra Kina til 20 kr. til loddestationer fra JBC til langt over 10.000 kr. Vi vil i denne guide primære fokusere på de prisvenlige modeller, da en forhandler ville kunne give dig bedre vejledning til professionelt brug.

Udover selve loddekolben, vil du også skulle bruge en række tilbehør for at kunne lodde effektivt. En holder til loddekolben, som den stå i når den er varm. Forbrugsstoffer såsom loddetin, flux og sugetråd. Dertil skal du bruge en loddespidsrenser, som enten kan være af messing eller en svamp. Hvis du ønsker det, kan du overveje at købe en 3. hånd og en tinsuger.

Valg af loddekolbe

Når vi hjælper folk med at købe loddekolber, plejer vi at opsætte 4 forskellige veje man kan vælge at gå.

  1. Køb en ny loddekolbe fra et kendt mærke
  2. Køb en brugt loddekolbe fra et kendt mærke
  3. Køb en ny loddekolbe hos din lokale forhandler
  4. Køb en model fra Aliexpress eller lign.

Oftest plejer folk at gå med mulighed 2, 3, eller 4. I vores egen repair café startede vi med at købe brugte loddekolber fra Weller. Da de så trængte til service, blev vi opmærksomme på, at reservedelene kostede mere end vi havde betalt for loddekolberne på DBA. Derfor er vi nu gået over til at købe vores loddeudstyr på Aliexpress.

Nedenfor har vi beskrevet de forskellige fordele og ulemper ved de 4 veje.

Mulighed 1 – Køb en ny loddekolbe fra et kendt mærke
Der findes mange
velrenommeret mærker indenfor loddekolber. Mærker som Weller, ERSA, JBC, ANTEX og Hakko er blot et lille udsnit af hvilke modeller der findes på markedet. Disse producenter lever af at levere løsninger til industrien og har derfor primært udstyr i den høje ende.

Den helt store fordel ved at købe loddekolber fra et kendt mærke er, at du har mulighed for at købe reservedele til dit udstyr mange år ud i fremtiden. Du er også sikker på, at byggekvalitet og sikkerheden er i top, da disse producenters udstyr er lavet til at blive brugt mange timer om dagen.

Ulempen ved gå med et kendt mærke er primært, at du skal have flere penge op af lommen. Dette kan være et problem hvis du skal indkøbe flere loddestationer på én gang til din repair café, eller hvis du som privatperson blot vil prøve at lodde lidt derhjemme.

Mulighed 2 – Køb en brugt loddekolbe fra et kendt mærke
På Den Blå Avis og Facebook Marketplace er der mange loddekolber til salg. Man finder ofte en blanding af meget gammelt professionelt udstyr, Kina-modeller folk har fået bestilt hjem og nyere professionelt udstyr til flere tusinde kroner. Da vi startede vores repair café, gik vi efter modeller fra mærket Weller. I prisklassen mellem 500 – 1.000 kr. købte vi 3 loddekolber, som alle sammen var uden temperaturjustering.

Fordelen ved at købe en brugt loddekolbe er, at man ofte kan få noget kvalitetsudstyr for få penge. Ud fra et køb- og vedligehold synspunkt giver det også mening for producenterne at blive ved med at producere reservedele, hvis der er efterspørgsel for det.

En ulempe ved at købe brugt loddeudstyr er, at det kan tage lang tid at gøre den gode handel, hvis man ved hvad man går efter. Da vi startede op købte vi det der var til salg på DBA, hvorimod vi i dag bruger søgeagenter på mærke og prisklasse for at finde det gode tilbud. En anden ulempe som vi allerede har været inde på er, at når man køber noget brugt professionelt udstyr, så skal man også forvente at prisen på reservedele er tiltænkt nyprisen på udstyr og ikke den pris man har givet på brugtmarkedet.

Mulighed 3 – Køb en ny loddekolbe hos din lokale forhandler

Selvom andelen af butikker der sælger loddeudstyr er nedadgående, så er det stadig muligt flere steder i landet at købe en loddekolbe lokalt. I København er Elextra en kendt kæde og i Århus kan man benytte sig af Elektronik Lavpris. Andre i landet findes der med garanti og specialforretninger, man ellers har dit lokal byttemarked ofte også en eller flere loddekolber til salg.

Den fordel du opnår når du køber dit udstyr i en lokal specialforretning er, at sælger kender deres produkter og har vejlede dig både før og efter købet. Det kan være en god idé at forhøre dig, hvilken type reservedele de forhandler hvis håndtaget eller varmelegemet f.eks. skulle gå i stykker på sigt.

Ulempen ved at købe lokalt kan være, at du ikke har nogle specialforretninger i nærheden og derfor bliver nødt til at købe dit udstyr i Jem & Fix eller en lign. butik. I dette tilfælde er reservedele ofte ikke noget man kan købe og skulle uheldet være ude, så må du kassere udstyret, hvis ikke du kan fikse det selv.

Mulighed 4 – Køb en model fra Aliexpress eller lign.
Aliexpress og de andre kinesiske sider der findes, har et enormt udvalg indenfor loddeudstyr. Kvalitet og dermed sikkerheden kan være svingende på udstyret, så det kan være en god idé at vælge et “kendt” Kina-mærke. Hvis ikke man er vant til at købe produkter på disse sider, så kan det være lidt svært at navigere rundt i. Lidt længere nede på siden anbefaler vi nogle konkrete modeller du kan købe.

Fordelen ved at købe en model fra Kina er, at du ofte vil kunne få noget udstyr til en rigtig skarp pris. Dette gælder både for billigt og dyrere udstyr. Det er også muligt at købe udstyr der passer til de kendte mærker fra mulighed 1 & 2, da flere af produkterne bygge videre på disse producers standard.

Ulempen var at købe ting fra Aliexpress er, at kvalitet og dermed sikkerhed ikke er på samme niveau som i Vesten. Vi mener ikke at dette bør skræmme en væk, men det kan være en god idé at få en anbefaling fra en ven, fra Reddit eller på Youtube. Forsendelsen tager gerne 30 dage før at det når frem, så hvis man står på spring for at komme i gang, så kan en lokal forhandler være et bedre bud.

Vores anbefalinger

Efter at have haft en del loddekolber gennem hænderne, har vi gjort os en række erfaringer vi gerne giver videre. Vi er blevet glade for at købe udstyr på Aliexpress, da det udover at være prisvenligt også har fokus på en form for standardisering. Næsten alt udstyr bygger videre på løsninger de kendte mærker har udviklet, hvilket vil sige tingene er kompatible med hindanden og derfor fremtidssikret. En kinesisk udgave af ISO-standarder.

Den ting du skal være mest opmærksom på er, hvilken type loddekolbehoved du køber. Der er groft sagt 3 typer der er mest udbredt.

  1. 936 – billigst (Hakko standard)
  2. T12 – medium (Hakko standard)
  3. C245 – dyrest (JBC standard)

Næsten alle loddekolber der ikke specificere hvad de bruger, kommer med 936 spidser. I bunden af metaldelen på loddekolben sidder der en metalring man kan skure af og en ny loddespids kan sættes på. Et sæt med ti 936 loddespidser koster i omegnen af 20 kr. inkl. fragt. I vores “Mobile værksted” vi udlåner og bruger til events, har vi valgt loddehåndtag med 936 spidser, da det ikke vil gøre så meget, hvis en loddespids skulle forsvinde eller blive ødelagt.

Anbefaling 1 – Kom billigt i gang
Hvis du ingen erfaring har med at lodde og gerne vil i gang, så vil en billig loddekolbe være det rigtige valg. Hvis man søger på “soldering iron” på Aliexpress vil alle modeller være et fint køb til ca. 20 – 30 kr. Husk at der stadig skal købes tilbehør beskrevet i starten at blog-indlægget.

Anbefaling 2 – Et godt setup
Skulle vi have startet vores repair café i dag, så ville dette være dette loddekolben vi ville have købt til værkstedet. Handskit T12 er en god loddestation da den understøtter de mest almindelige loddehåndtag, har justerbar temperatur, et display der er vinkel og derfor nemt at aflæse, samt har både indbygget loddekolbeholder og loddespids renser.
Prisen lander på ca. 320 kr. inkl. spids og håndtag – kan købes her

Anbefaling 3 – Den professionelle løsning
I vores forsøg på at finde den gode loddekolber, har vi købt noget i forskellige prisklasser. Ønsker man noget virkelig godt udstyr til prisen, så skal man gå med en af modellerne fra JCID Aixun. De blev enormt populære på deres T210-model som vi også har. Siden da er T420 og T320 kommet til. Sidstnævnte vil vi anbefale hvis man vil have noget fra de høje hylder. Alle Aixun’s loddekolber bygger på JCB’s udstyr og kommer derfor normalt med en C245 spids. De er dog ligesom Handskit også kompatible med andre loddehåndtag.
Prisen lander på ca. 900 kr. inkl. spids og håndtag for T320 – kan købes her

Reparations.Konsortiet